Våra modeller

Vättarna/Tomtarna är gjorda av gulbrännande lergodslera. Dom är glaserade med glasyrer från CEBEX. Tomtarna görs i första hand i fyra olika storlekar 8, 11, 14 och 17 cm. Vi tar även emot specialbeställningar efter era önskemål.

tomtar

Torsby Tomten
Tomten var en slags skuggbonde med övernaturliga krafter som såg till att gården hade lycka med sig. Framförallt vakade han över djuren i stall och ladugård. Han antogs ofta vara den förste mannen som odlade upp just den gården.

vättar

Torsby Vätten
Förr berättade man mån­ga historier om vättar. De var små gubbar man skulle hålla sig väl med annars ställde de till med förtret­lig­heter. Ordet ”vätte” hade under forntiden en stor betydelse. De anses än idag som övernaturliga väsen.

änglar

Torsby Ängeln
Änglarna är Guds budbärare men deras främsta uppgift är att vara Guds rådförsamling. Somliga tror att vi har en skyddsängel som vakar över oss dag som natt. Det är en vanlig tro att man efter döden blir hämtad och ledsagad till himlen av änglar.

påskkärringar

Torsby Kärringen
Påskkärring är enligt gammal svensk folktro en häxa som enligt tradition flyger på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen för att sedan återvända på påskdagen.

studenter

Torsby Studenten
En studentmössa är en mössa som bärs av studenter vid högre utbildningar i Norden och i vissa andra länder samt av gymnasieelever vid avslutning av gymnasieskolans sista årskurs. I engelskspråkiga länder används en fyrkantig studentmössa som kallas oxfordmössa.

tomtebobarnen

Tomtebobarnen
Tomtebobarnen är en skönlitterär bilderbok utgiven 1910 av Elsa Beskow. Boken handlar om en liten tomtefamilj som bor under en tallrot. De fyra tomtebarnen är klädda i grått men har stora flugsvampsliknande röda mössor med vita prickar. Barnen går i skola hos ugglemor, check leker med skogens djur och hjälper sina föräldrar att plocka svampar och bär.

putte

Putte i blåbärsskogen
Puttes äventyr i blåbärsskogen är en barnbok från 1901, skriven och illustrerad av Elsa Beskow. Putte rör vid blåbärskungens stav, blir förminskad och får uppleva ett spännande äventyr i skogen. Blåbären blir stora som äpplen, ett löv kan användas som ett segel till en båt och karaktärerna rider på möss.

hönor

Torsby Hönan

luciatåg

Luciatåget

sömmerjänta2

SômmerJânta
Förr ansågs midsommarnatten full av magiska krafter och övernaturliga väsen. Ett sätt att sia om framtiden, som fortfarande lever kvar, är att plocka sju sorters blommor för att lägga under huvuddelen på midsommarnatten, i drömmen får man då se vem man skall leva sitt liv med.

Specialbeställning
Vi tar även emot specialbeställningar efter era önskemål. Kontakta oss för mer information och priser.